در اینجا در مورد برنج و کیسه برنج صحبت می کنیم.

برنج؛ از مهم‌ترین غلات و اقلام غذایی جهان

در اینجا در مورد برنج و کیسه برنج صحبت می کنیم.

برنج؛ از مهم‌ترین غلات و اقلام غذایی جهان

نیمی از جمعیت جهان، به برنج به عنوان یک غذای اصلی وابسته هستند.
شواهد پیدایشی نشان می‌دهد که برنج در ۸۲۰۰–۱۳۵۰۰ سال پیش در دره رودخانه پرل چین سرچشمه گرفته‌است. پیشتر، اسناد باستانشناسی حدس می‌زدند که برنج در دره رودخانه یانگ تسه در چین اهلی شده باشد. برنج از آسیای شرقی، به مناطق جنوبی تر و آسیای جنوبی گسترش یافت. برنج توسط استعمارگران اروپایی از آسیای غربی به اروپا و آمریکا معرفی شد.

۲ مطلب در اسفند ۱۳۹۷ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

بسته بندی برنج

 

 

برنج طلایی

برنج دانه ای که غذای اصلی بخش بزرگی از جمعیت جهان محسوب می گردد و از منظر تولید انبوه و پر کاربرد پس از نیشکر و ذرت سومین محصول کشاورزی جهان است. دانه برنج حاوی ویتامین B ، آهن، منگنز و... است. از آنجاییکه بخش قابل توجهی از تولیدات نیشکر و ذرت برای مصرف سایر موجودات غیر از انسان استفاده می گردد، برنج مهمترین دانه از گروه غلات است که در واقع بخش قابل توجهی از کالری مورد نیاز انسان را تامین می کند.

گفته می شود گونه های اصلی برنج مربوط به بخش هایی از آسیا و آفریقا است، اما انواع برنج در سراسر دنیا وجود دارد که هر کدام ممکن است بسته به نوع آب و هوا و شرایط اقلیمی نیاز به کشت و مراقبت و به همین ترتیب نوع طبخ و پخت متفاوتی داشته باشند.گر بخواهیم به برخی از مشخصات کلی گیاه برنج اشاره کنیم، می توانیم بگوییم این گیاه می تواند قدی تا حدود 2 متر داشته باشد، برگ های آن بلند و باریک هستند، حاصل آن دانه های خوراکی که همان دانه برنج است و بسته به نوع خاک و شرایط آب و هوا می تواند باروری بیشتری داشته باشد.

انواع برنج می توانند بر اساس شکل ظاهری دانه برنج دسته بندی شود. برای مثال حتما تا بحال برنج دانه بلند یا برنج گرده را شنیده اید و می دانید که هر کدام از آنها برای طبخ غذاهای خاصی مورد استفاده قرار می گیرند؛ از برنج دانه بلند معمولا برای پخت غذاهای رسمی استفاده شده و از برنج خرد شده یا همان برنج گرده برای پخت دسرهایی مثل شیربرنج یا شله زرد استفاده می گردد.

نوعی برنج که البته از انواع طبیعی برنج نبوده و با اصلاحات ژنتیکی حاصل شده است با نام "برنج طلایی" ارائه شده است.

اروتنوئید ماده ای است که در هویج موجب ایجاد رنگ نارنجی روشن می شود. این ماده در برنج نیز وجود دارد اما نه در دانه آن، بلکه در برگ های گیاه برنج موجود بوده و در طی فرآیند رشد، مورد استفاده گیاه قرار می گیرد.

به طور تخمینی هر سال حدود 600 هزار کودک به دلیل کمبود ویتامین A دچار اختلالات بینایی شده و یا حتی از بین می روند؛ به امید اینکه غنی سازی برنج با بتاکاروتن و مصرف آن در مناطقی که با کمبود ویتامین A به صورت جدی روبرو هستند موجب کنترل و از بین بردن این معضل شود پروژه "برنج طلایی" آغاز شد.

 این پروژه  از سال 1992 تا سال 2000 میلادی مورد تحقیق دو پژوهشگر به نام های Ingo Potrykus و Peter Beyer  قرار گرفت و به عنوان برنج طلایی که برای درمان کمبود ویتامین Aموثر است معرفی شد.

ا این حال برخی منابع فایده برنج طلایی برای رفع کمبود ویتامین A را رد کرده اند.

زیرا پرسش هایی مثل اینکه بدن انسان می تواند بتا کاروتن برنج طلایی را به ویتامین A تبدیل کند؟ و یا حتی این خاصیت برنج طلایی در طول انبار کردن و نگهداری دانه برنج و پخت برنج نیز ماندگار خواهد بود؟ هنوز به پاسخ درست نرسیده است.

 

 

جهت دانلود فایل مقاله "برنج طلایی" روی لینک زیر کلیک کنید:

فایل مقاله "برنج طلایی"

 
  • کیسه برنج
  • ۰
  • ۰

 

نگهداری برنج

همان گونه که در مقاله و یادداشت های پیشین به آن پرداختیم، برنج غذای اصلی ایرانی ها است که مصرف عمده ای در سال دارد. کافی است نگاهی به آمار کشت و تولید برنج در کشور داشته باشیم تا به اهمیت این ماده ی غذایی در سبد غذایی خانوار های ایرانی، پی ببریم.

جدا از محبوبیت این ماده ی غذایی در خانوار های ایرانی، همان گونه که پیش از این یاد کردیم، نوسان های بازار نیز عاملی دیگری است که سبب شده تا خانواده ها به فکر تامین برنج سالانه ی خود باشند و این میزان را به صورت یک جا و در یک مقطع زمانی خریداری کنند.

دون در نظر گرفتن دو مورد یاد شده، نگهداری برنج فایده ی دیگری هم دارد که در پخت آن به کار می رود. هرچه برنج قدیمی تر باشد، بهتر پخته می شود و بیشتر قد می کشد. جمله ی عامل های یاد شده سبب می شوند تا بحث نگه داری و مراقبت از برنج، بیش از پیش اهمیت و ضرورت پیدا کند که در این یادداشت به آن می پردازیم.

چه نکته هایی در نگه داری برنج موثر هستند؟

دو عامل در نگه داری برنج موثر هستند. عامل نخست به محیط و شرایط فیزیکی نگه داری برنج مربوط است، عامل دیگر به پیش گیری از نفوذ حشره، رطوبت و گرما درون برنج مربوط می شود.

از آن جایی که در مقاله های پیشین به مورد نخست پرداخته ایم، در این یادداشت، مورد دوم را تحلیل و بررسی می کنیم.

فت

پیش از آشنا شدن با روش پیش گیری از آفت، لازم است تا شناختی درست از آفت داشته باشیم. آفت چیست و چرا داخل برنج نفوذ می کند.

بر خلاف آن چه که عموم مردم تصور می کنند، برنج از همان زمان کشت، به تخم آفت های مختلف آلوده می شود. به بیانی دیگر، این گونه نیست که آفت در مرحله های برداشت، حمل و نقل و یا نگه داری در مغازه و خانه به برنج وارد شود. آفت در مرحله های مختلف کاشت تا برداشت، حمل و نقل و خرید برنج، می تواند فرصت بروز و رشد پیدا کند. تنها شرایط و محیط مساعد است که باعث می شود آفت فرصت رشد و بروز پیدا کند.

پشک

این مورد، آفت اصلی برنج است. شپشک حشره ای است که سر خرطومی، رنگ قهوه ای و طول عمری چهار ماهه دارد. این حشره هنگام تخم ریزی 400 عدد از نوع خودش را تکثیر می کند. سه عدد از تخم های این حشره کافی است تا در محیط مساعد و طی سه هفته، همه ی گونی برنج را از شپشک پر کنند.

چطور از رشد شپشک پیش گیری کنیم؟

رطوبت و گرما، از جمله عامل هایی هستند که سبب رشد شپشک می شوند. به همین دلیل، هرچه محیط نگه داری برنج خشک، خنک و عاری از رطوبت باشد، فرصت رشد شپشک در آن کمتر است.

حال پرسشی که مطرح می شود این است که چطور هوای محیط را خنک و خشک نگه داریم؟

بهتر آن است که کف محل نگه داری برنج را با پالت های چوبی یا پلاستیکی بپوشایند. هم چنین پیشنهاد می شود برنج در ارتفاعی 20 تا 25 سانتی متری نگه داری شود.

هم چنین بهتر است که تا حد امکان میان کیسه ها و سطح اطراف آن ها، فاصله باشد تا هوا بتواند آزادانه میان کیسه ها گردش کند.

می توانید با استفاده از روش های سنتی هم چون قرار دادن نمک، برگ گردو و سیر در میان برنج، تا میزان مشخصی احتمال رشد و گسترش آفت ها را کم کنید.

رص برنج

قرص برنج از دیگر ابزار های موثر برای کشتن شپشک است. این قرص گاز سمی خطرناکی تولید می کند که می تواند منجر به مرگ شود. به همین دلیل اگر از آن استفاده می کنید، آن را درون قوطی کبریت قرار دهید، قوطی کبریت را با چسب و محکم ببندید و روی آن سوراخ هایی ایجاد کنید و قوطی کبریت را داخل برنج قرار دهید.

نقش تعیین کننده ی کیسه برنج

کیسه برنج از دیگر عامل هایی است که نقش مهمی در نگه داری برنج ایفا می کند که برای آشنایی با آن، می توانید به مقاله و یادداشت های نگارنده در این خصوص مراجعه کنید.

برای دانلود فایل مقاله ی «چگونه از برنج نگهداری کنیم؟»، بر لینک زیر کلیک کنید.

فایل مقاله ی «چگونه از برنج نگهداری کنیم؟»

 
  • کیسه برنج